Blogi

Mentor on the Move- Kick Off- Event

Tiia Fehrmann

Mentor on the Move-liikunnallinen mentorointiohjelma potkaistiin käyntiin lauantaina 21.9.2019 MOW-Arenalla. Päivän aikana aktorit ja mentorit pääsivät tutustumaan tarkemmin mentorointiin ja liikunnallisen mentorointiohjelman hyötyihin, joogaamaan ja syömään hyvin. Mentoroinnista kertomaan saapunut Heli Alen tarjosi motivaatiota ja työkaluja menestyvän mentorointisuhteen luomiseksi, kun taas hankekoordinaattori ohjasti osallistujia tavoitesuunnitelmien tekoon.

                           Aamuisen odottavan tunnelman jälkeen ja aktoreiden sekä mentoreiden tavattua huone täyttyi puheensorinasta ja positiivisuudesta. Ryhmän reipas asenne urheiluun ja yhdessä tekemiseen, sekä kulttuurien kohtaamiseen oli iloista seurattavaa. Innolla jäämme odottamaan, mitä osallistujat keksivät yhdessä mentoripareina, sekä ryhmänä ? :-) 

 

Helsingissä 25.9.2019

 

 

 

Suomenlinna retki

Kävellen museoihin

Pirjo Vesala

Kun Monaliikusta kysyttiin, haluaisinko tulla mukaan Kävellen museoihin- tapahtumiin roolinani paikallinen tuntemus ja kiinnostus asuinympäristööni, en epäröinyt hetkeäkään. On ilo olla mukana sellaisessa, mihin todella itsekin uskoo. Paikallinen historia, paikallistuntemuksen lisääminen on ihan kenelle tahansa tärkeää ja siihen kun ympätään vielä liikunta ja Museokortti, on paketti valmis.

Omakohtainen kokemus museokortista on ollut hyvä, se on mahdollistanut spontaanit poikkeamiset museoihin, ei ole tarvinnut raivata koko päivää aikaa, vaan museoissa on voinut alkaa pistäytyä ja halutessa palata samaan näyttelyyn uudelleen. Toivon, että muutkin löytävät pistäytymisen riemun arkea piristämään. Kävellen museoihin – hankkeessa osallistujat saavat itselleen museokortin ja oppivat sen käytön neljän eri yhteisen kävelykierroksen aikana.  Moni osallistuja toteaakin, että nyt meillä on ohjelmaa, voimme lähteä lasten tai koko perheen voimin museoihin.

Arjen ympäristöinä ovat tulleet tutuksi mm. Arabian rantapuisto, sen arkkitehtuuri, kurkistukset avoimiin pihoihin ja niiden omintakeiseen taiteeseen, monille tuntematon, mutta nyt helposti lähestyttävä raitiovaunumatkan päässä keskustasta. Arabian Design-museossa monet keraamiset astiat olivat jo ennestään tuttuja ja suosittuja, mutta paljon myös uutta ja ennennäkemätöntä meille kaikille löytyi. Aika moni totesikin, että olisiko koskaan tullut lähdettyä Arabiaan.

Töölönlahden kierroksella tuli tutuksi keskeiset kulttuurirakennukset : entisen postitalon historia, Oodi, Kiasma, Musiikkitalo, Finlandiatalo ja Ooppera. Kovasti ilahdutti myös tieto, että Töölönlahden voi kävellä myös turvallisesti ympäri ja nauttia keskustan alueen yhdestä kauneimmasta luontokohteesta.  Kansallismuseossa pääsemme kaikki kokemaan Suomen historiaa ja yhteiskunnan kehityskulkua, ja eri aikaukausien halleissa vierähtää pitkät tovi. Suomalaisen yhteiskunnan ymmärtäminen voi olla piirun verran helpompaa, kun näkee näyttelyiden arjen esineitä, pukuja ja paljon muuta.

Hienointa tässä on minusta yhteisöllisyys, olemme yhdessä tutkailemassa kaupunkiamme, vertaisina.

Jos tulee kysymyksiä, mihin ei ole sillä hetkellä vastausta, voidaan kaivaa kännykkä esiin ja etsiä tieto meidän kaikkien jaettavaksi. Haluan näillä kävelyillä rohkaista kaikkia uteliaisuuteen, kurkkimaan kaupungin sykkeen keskellä sisäpihoille, kivijalkagallerioihin ja sitten niihin museoihin: ystävien, perheen, lasten kanssa tai vaikka arjen luksuksen suominen vain itselleen taidetta katsellen.

She Football Festival – by women, for women

Haneen Hashim

One of the most interesting and important event that I have attended this year in Helsinki has been the She Football Festival. Many might be wondering what makes an event that important? From my point of view, as a woman with refugee background, I can see how it is difficult and hard for migrant women to find their places here in Finland, especially places where they can do sports with other women and they can feel comfortable with their bodies and the way they dress. It is not easy to find a festival made only for Her to support her. The staff working there were women, the food has been made by women, the henna painting was done by women for women, the bracelets have been made by a woman to support Nigerian girls, because it is not easy for girls in Nigeria to do sports. In one of the projects that Monaliiku is planning they do just that, support girls by creating girls’ football teams in Nigeria to give them the opportunity to make their dreams true. The atmosphere of the festival has been so amazing and warm even though the weather was so cold in Helsinki!

I greatly liked to see all the women and their families with different backgrounds enjoying their time, eating, dancing Salsa, young and old women and men, volunteers, employees and She football´s visitors together.  We didn’t even need to have a common language, the skin color, age or religion was irrelevant. We were all happy and that could be seen on everybody’s face. Sports can make people´s life healthy, longer and happy. I believe we all need to support that kind of events/groups by participating ourselves, or by sharing posts on our social media accounts or by buying the bracelets.

Sports for everyone is very important and supporting women to start doing sports is what Monaliiku is all about. Women are not limited, they can fly and dream and one day their dreams will come true. Thank you all that participated!

Let's #BeActive -School Action Day

Yhteisöllisyyttä, jossa jokainen voi olla rohkeä ja kokeilla uusia haasteita, koska eihän sitä koskaan tiedä ellei uskalla yrittää!

Nkiru Ikegwuonu

“ Mikään ei ole arvokkaampaa kuin tämä päivä” - J.W.von Goethe

Monaliiku ry osallistui Let's #BeActive -School Action Day -tapahtumaan tiistaina 25. päivä elokuuta. #BeActive on Euroopan komission lanseeraamaa kampanja, joka on osa Euroopan urheiluviikkoa 2018. Tapahtuman tavoitteena oli saada ihmiset liikkumaan ja ymmärtämään kuinka tärkeää hyvinvointi on riippumatta siitä millainen urheilutaustasi, ikäsi tai etnisyytesi on. Kaikki liikkumaan yhdessä!

Tapahtuman järjesti Liikkuva koulu yhteistyössä alueellisten verkostojen kanssa ja rahoittajana toimi Euroopan Unionin Erasmus+ ohjelma.

Tapahtuma järjestettiin Helsingissä, Töölön pallokentällä, tiistaina 25.9 klo 9-15.30. Tapahtuma oli 1.-9. luokkalaisille suunnattu aktiviteettipäivä, jossa nuoret pääsivät kokeilemaan monenlaisia urheilulajeja ammattilaisten ohjaamana. Tapahtumassa nuorilla oli mahdollisuus tutustua moniin erilaisiin lajeihin ja samalla viettää kivaa yhteisöllistä päivää muiden saman ikäisten liikkujien seurassa.

Tiistaiaamuna Töölön pallokenttä oli täynnä innokkaita nuoria, ja toimintaa oli monilla tapahtumapisteellä. Monaliiku ry järjesti nyrkkeilyä aamupäivästä ja Kangoo Jumps -kengillä hyppimistä iltapäivästä. Suunnittelimme, että nyrkkeily olisi ensisijaisesti suunnattu alakouluikäisille, koska koimme, että se voisi olla heille mielenkiintoista, eivätkä monet heistä olleet sitä aiemmin kokeilleet. Nyrkkeilyä ohjasi alan ammattilainen Nourdeen, joka on ammattinyrkkeilijä Suomessa ja samalla opiskelee Diakoniaopistossa ammattiaan. Nyrkkeily oli suunniteltu ja ohjattu hyvin. Nuoret olivat hyvin innoissaan nyrkkeilystä ja opettajatkin antoivat siitä erittäin hyvää palautetta.

Puolen päivän aikaan aloitimme Kangoo Jump tunnin. Sitä tuli vetämään Veronica Deac, joka on lisensoitu Kangoo Jumps -valmentaja. Hän toi mukana noin 50 paria Kangoo Jumps -hyppykenkiä, jotta mahdollisimman monet pääsivät testaamaan niitä. Niille jotka eivät tiedä Kangoo jumpista:

 “Kangoo Jumps -hyppykengät ovat laadukas, sveitsiläinen tuote ja ne soveltuvat kaikenikäisille, 6-90 -vuotiaille, missä ja milloin tahansa ja minkä kuntoiselle tahansa. Hyppykengät on helppo kuljettaa mukana omassa kuljetuslaukussaan, joita myydään lisävarusteina ja näin nauttia kengistä eri tilanteissa ja erilaisissa harjoituksissa.”

Tunnit olivat hyvin innostavia ja saivatkin paljon positiivista palautetta nuorilta kuten:

-“Mistä näitä hyppy kenkiä saa”,

-“Tää on paras kokemus ikinä”,

-“Kiitos kun saimme kokeilla näitä”

-”Tykkään siitä että tämmöisiä päiviä järjestetään meille, enemmän tämmöisiä”

Loppu hyvin, kaikki hyvin!:)

#BeActive -School Action Day oli hyvin onnistunut tapahtuma kelistä huolimatta. Nuoria oli paikalla monta sataa ja kaikin puolin fiilis oli erittäin hyvä! Moni heistä sanoi, että tapahtuma innosti heitä olemaan rohkeita ja kokeilemaan uusia haasteita, koska eihän sitä koskaan tiedä ellei uskalla yrittää! :)

Mielestäni tällaisia päiviä pitäisi olla enemmänkin, mutta toki tiedän, että siihen tarvitaan hyvät resurssit, aikaa ja suunnitelmallisuutta. Olen iloinen siitä, että sain olla mukana tässä tapahtumassa, joten kiitos Monaliiku ry:lle. Päivä tulee olemaan minulle myös ikimuistoinen, koska nautin yhteisöllisyydestä, jossa jokainen voi olla oma itsensä ja samalla edistää omaa hyvinvointiaan.

Kuvia tapahtumasta: https://www.monaliiku.fi/mediapankki/

Helsingissä, 27.9.2018

Nkiru Ikegwuonu

Sosionomiopiskelija

Kokemus kartingradalla voimaannuttaa -  ajaminen vahvisti uskoa omiin kykyihin

Kati Vertiö, 13.9.2018

Monaliiku osallistui elokuussa (23.8.) vauhdikkaaseen Girls On Track Finland -tapahtumaan Koskelan Kart in Center:issä, jonka taustavoimana toimivat Kansainvälinen Autoliitto FIA ja EU:n Erasmus+. Kansainvälisen Girls On Track  -ohjelman tavoitteena on edistää tyttöjen ja naisten asemaa autourheilussa ja madaltaa naisten kynnystä aloittaa harrastus autourheilun parissa.

Torstai-iltapäivänä Monaliikun matkassa tapahtumaan lähtivät mukaan 20 täynnä intoa ja jännitystä olevaa nuorta naisen alkua ja suurimalle osalle tapahtuma oli ensikosketus autourheiluun

En tiennyt lajista mitään joten se oli aika uutta. Siellä oli tosi hauskaa ja mukavaa. Olin tosi kiinnostunut, koska kokeilin lajia ensimmäistä kertaa. Siellä oli tosi kivaa porukkaa joka teki lajin kokeilusta paljon hauskempaa. Olisi tosi kiva päästä kokeilemaan sitä tai vaikkapa jotain vielä hauskempaa. 
                                                                                                 Amina Ismail

Iltapäivä alkoi vastaamalla kyselyyn, jossa tytöiltä kysyttiin kysymyksiä autourheiluun liittyen. Sen jälkeen lähdettiin tositoimiin sovittamalla ajopukua ja kypäriä. Tapahtuman henkilökunta opasti ja auttoivat tyttöjä pukeutumisesta ajoradalle siirtymiseen. Tunnelmaa paikan päällä piti yllä televisiostakin tuttu juontaja ja urheilutoimittaja Marko Terva-Aho. Paikalla tapahtumaa seuraamassa ja tyttöjä kannustamassa oli myös suomalainen ajoratakuljettaja Emma Kimiläinen.

Menin ensimmäistä kertaa tytöille tarkoitettuun kartingiin, se oli loistava ja ainutlaatuinen kokemus jonka jokaisen ihmisen  pitäisi tehdä ainakin kerran elämässään. Sain kutsun sinne tädin kautta. Menin sinne sukulaistyttöjen kanssa ja meillä oli erittäin hauskaa yhdessä. Aluksi minua hieman jännitti sillä karting voi olla vaarallista jos ei jarruta ajoissa, mutta se ei tullut ongelmaksi, sillä kartingin työntekijät osasivat ajoissa muistuttaa jarruttaa tietyissä kohdissa. Lopulta pääsin jyvälle siitä miten ralliautoa ajetaan. Pidin siitä että meidä kierrosten aikoja mitattiin, ja lopussa me voitiin nähdä miten itsellään meni. Ja mielestäni se on turvallista sanoa meillä kaikilla oli erittäin hauskaa. 
                                                                                                              Saara Abdi

Kypärien sovittamisen jälkeen odoteltiin radan vieressä oman ryhmän ajovuoroa ja seurattiin aikaisemman ryhmän ajosuorituksia. Jännitys tiivistyi omaa vuoroa odottaessa ja kohta lähdettiin radalle kävellen. Ennen autoon istumista ja ajovuoron alkamista tapahtuman henkilökunta opasti ryhmää auton käyttöön, hallintaan ja rataan. Perehdytyksen jälkeen istuttiin autoihin ja lähdettiin liikkeelle. Radalla ajoi aina yksi tyttö kerrallaan, jonka aikana muut odottivat vuoroaan. Ensin ajettiin harjoituskierros, jonka jälkeen ajettiin virallinen ajokierros.

Ajon jälkeen tyttöjen hymyt olivat herkässä. Jokaisen kuljettajan aika julkaistiin ruudussa, ja oma ajoaika ja sijoitus luonnollisesti kiinnostivat ajon jälkeen. Marko haastatteli muutamia tyttöjä ajon jälkeen ja moni kertoi, että ajo oli upea kokemus, vaikka aluksi jännittikin. Yksi tyttö mainitsi, että ajaminen auttoi uskomaan omiin kykyihin paremmin.

Karting oli mielestäni erittäin kivaa. Aluksi kyllä jännitti ja pelotti, että miten se tulee menemään. Jännitin turhaan sillä se meni kuitenkin hyvin ja oli erittäin hauskaa. Lopuksi saatiin myös pienet lahjapussit. Oli erittäin kiva kokemus ja menisin uudestaan. 
                                                                                                         Maryama Musse

Päivän aikana näimme upeita ajosuorituksia ja tiukkoja kurveja, ja päivän ennätys tehtiin Monaliikun ryhmässä. Näissä tytöissä on potentiaalia! Arvoitukseksi jäi tuliko seuraavassa ryhmässä uusi ennätys. Moni tytöistä kertoi mielenkiinnon kartingin ajamista kohtaan kasvaneen Girls On Track Finland -tapahtuman myötä. Toivottavasti tällaisia mahdollisuuksia tulisi lisää!

Lisäkuvia tapahtumasta https://www.monaliiku.fi/mediapankki/